Wat misschien in de ogen van de één een voordeel is, kan in de ogen van een ander een nadeel zijn. Dit maakt het lastig te beoordelen van de voor- en nadelen van WMO precies zijn. De afkorting staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning, en deze wet heeft als doel mensen te ondersteunen om langer zelfstandig te wonen. Je kan dus bij jouw gemeente aankloppen om deze ondersteuning aan te vragen. Deze aanvraag kost tijd en je hebt hiervoor veel verschillende gegevens nodig van jouw persoonlijke en financiële situatie.

Geen keus in de welk model

We nemen het voorbeeld van een WMO traplift. Naast het feit dat het aanvraagtraject bij de gemeente tijd en energie kost, is er nog een aspect wat erbij komt kijken. Je hebt namelijk via deze weg geen keus in welk model traplift WMO er in jouw huis wordt geïnstalleerd. En dat kan enorm balen zijn. Als een standaardmodel voor jou afdoende is, dan maakt het natuurlijk niet uit. Maar soms zijn er extra handige types beschikbaar, maar hiervan kan je dus geen gebruik maken.

Gemeente vraagt eigen bijdrage

Kortom, het kan een voordeel zijn dat je niet hoeft te kiezen, maar ook een groot nadeel dat je helemaal niets hebt in te brengen. Daarnaast is het zo dat jouw gemeente een eigen bijdrage kan vragen voor WMO traplift, en dit bedrag kan jaarlijks gevraagd worden. Als je de WMO traplift optie maar niets vindt, dan kan je altijd zelf een traplift kopen of zelfs huren. Een welbekende en voordelige trapliftleverancier is het bedrijf Smienk.